Reis Goed
Image default
Gezondheid

Hoe voer je een sapkuur uit?

Je wilt gezond eten en je maaltijden richten op de verse producten van het seizoen. Als je ook graag wilt beginnen met afvallen tijdens de zomer of je darmgezondheid wil herstellen, is een detox misschien een goede manier om te beginnen. 

Een detox sapkuur

Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van detox sap voor een korte periode van drie dagen, zelfs voor een fractie van je maaltijden, kan helpen om zowel gewichtsverlies als darmgezondheid een jump-start te geven. Mensen zagen zelfs twee weken later nog verbeteringen. Volgens een  studie die proefpersonen zeventien dagen lang volgden, resulteerde een driedaags sapdieet in meer gewichtsverlies en gezondere darmmicrobiota, en bovendien bleven de gezonde bacteriën ook nog in het lichaam 14 dagen nadat de sap periode voorbij was.

Hoewel het meestal een goed idee is om veel fruit en groenten in je dieet op te nemen (vooral als je op zoek bent naar vezels om ontstekingsbevorderende stoffen zoals suiker, zuivel en verwerkte voedingsmiddelen tegen te gaan) kunnen sommige detox sapkuren een beetje overdreven zijn, vooral als je maaltijden vervangt door sap. Om je te helpen op weg te gaan om sap op een gezonde manier in je dieet op te nemen, hebben we een lijst van een aantal suggesties samengesteld om je te helpen een sapkuur op de gezondst mogelijke manier te voltooien, terwijl je alle voedingsvoordelen van het drinken van detox sap meepikt.

Hoe detox sap te maken

Er zijn twee technieken om sap te maken:

  • Het verwijderen van de pulp en het persen van de sappen uit fruit en groenten.

  • Alle eetbare bestanddelen van het fruit en de groenten, inclusief het vruchtvlees, samenvoegen.

Veel detox kuren pleiten voor het persen van de sappen in plaats van ze grondig te mengen, maar deze procedure kan leiden tot het verlies van heilzame vezels. Vrouwen wordt aangeraden ten minste 21 tot 25 gram vezels per dag te consumeren. Mannen zouden hun inname moeten verhogen tot 30 à 38 gram per dag.

Volgens onderzoek zijn vezels een essentieel onderdeel voor het behoud van de gezondheid van onze darmflora, wat waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen is waarom de deelnemers aan de detox sapkuur studie een betere darmgezondheid hadden. Sommige van de symptomen van een gebrek aan vezels kunnen de aanzet zijn om een sapkuur te beginnen. Het gaat dan om buikpijn en onregelmatige stoelgang.

De toevoeging van vezels kan ook helpen om pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel te verminderen. Sap zonder pulp behoudt de vitaminen, mineralen en natuurlijk voorkomende suikers, terwijl de vezels worden verwijderd, zodat niets het verteringsproces vertraagt. Sap zonder pulp of vezels garandeert dat suiker snel in de circulatie wordt opgenomen en door het lichaam wordt gebruikt; zo blijven de vezels behouden om de absorptie te vertragen en bloedsuikerstijgingen te voorkomen.

Hoe lang moet ik detoxen met sap?

Een sapkuur kan 24 uur tot 10 dagen duren en soms zelfs langer. Helaas is het zo dat hoe langer je een sapkuur doet (vooral als je alleen maar sap drinkt en er niet bij eet), hoe groter de kans is op negatieve bijwerkingen.

Om te beginnen kan een tekort aan twee macronutriënten – eiwitten en vetten – je moe en lusteloos maken. Bovendien hebben in vet oplosbare vitaminen in voedingsmiddelen als spinazie, mango en wortelen vet nodig om in de circulatie te worden opgenomen. Daardoor is het mogelijk dat je niet zoveel vitaminen en mineralen kan opnemen uit een groentesap dat rijk is aan voedingsstoffen en vitaminen als je zou verwachten.

Geïnteresseerd? Probeer een bietensap!