Reis Goed
Image default
Auto

soorten autoverzekeringen

Verschillende soorten autoverzekeringen

Er zijn in België verschillende soorten autoverzekeringen. De meest bekende is de Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA). Iedere automobilist heeft deze verzekering, want hij is verplicht. De BA verzekert de schade die je in het verkeer aan iemand anders toebrengt, door jouw schuld. Het gaat hierbij zowel om de materiële schade als om lichamelijk letsel van de inzittenden van de andere auto.

 

Mini omnium en omnium

Daarnaast is er de zogenaamde mini omnium of mini allriskverzekering. Deze gaat verder dan de BA en vergoedt ook schade door diefstal, vandalisme, brand, botsingen met dieren, glasschade en nog een aantal zaken. Schade aan je auto door eigen schuld wordt echter niet vergoed. Een omnium of allriskverzekering biedt wél een complete bescherming tegen schade, ook wanneer die door eigen schuld is ontstaan. Het spreekt voor zich dat de premie van deze verzekering een stuk hoger ligt dan die van BA of mini omnium. Bovendien is er ook altijd sprake van een vrijstelling of franchise. Dat is een bedrag dat je evengoed nog zelf dient te betalen wanneer je schade rijdt.

 

Overige autoverzekeringen

Speciaal voor jongeren is er een jongerenverzekering, het starterscontract 29/29. Het is voor jonge automobilisten vaak moeilijk een goedkope autoverzekering af te sluiten omdat ze als risicogroep te boek staan. Maar als je aan een aantal strenge voorwaarden voldoet, kun je voor deze gunstige verzekering in aanmerking komen. De bestuurdersverzekering dekt de eventuele kosten als je zelf lichamelijk letsel oploopt bij een ongeval door eigen schuld. Dit gaat verder dan alleen medische kosten. Ook inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid wordt vergoed. Dan is er nog de bijstandsverzekering wanneer je pech hebt en je auto weggesleept of gerepareerd moet worden. En tot slot de rechtsbijstandverzekering, die de juridische kosten dekt die komen kijken bij de afwikkeling van een schadegeval.

Voor meer info :