Reis Goed
Image default
Toerisme

Een derde van de EV-rijders gaat in 2023 voor het eerst met de elektrische auto op vakantie

Een derde van de EV-rijders gaat in 2023 voor het eerst met de elektrische auto op vakantie

Meer dan 90% van EV-rijders gaat in 2023 met de elektrische auto op vakantie en daarvan gaat zo’n 33% voor de eerste keer met de elektrische auto op reis. Om de vakantie voor te bereiden en de laadstops langs de route naar de vakantiebestemming te plannen gebruiken veel EV-rijders aanvullende apps en routeplanners. De populairste routeplanner voor het plannen van de laadstops is A Better Routeplanner, zo’n 52% van de elektrische autorijders gebruikt deze routeplanner voor het plannen van de laadstops. Dit blijkt uit onderzoek van Elektrische Autovakanties onder bijna 900 respondenten.

Nu er meer en meer elektrische auto’s in Nederland zijn en autovakanties onverminderd populair zijn, geeft het onderzoek “Op vakantie met de elektrische auto in 2023” interessante inzichten in de vakantieplannen, vakantiebestemmingen en het aantal laadpassen en de favoriete accommodaties van elektrische autorijders.

Slechts een kwart (27,9%) van de niet-Teslarijders gebruikt de Tesla Superchargers  

De angst om stil te vallen met de elektrische auto (=range anxiety) leeft bij zo’n 1 op de 5 elektrische autorijders, terwijl een goede voorbereiding voor een groot deel deze angst weg kan nemen. Door meerdere laadpassen mee te nemen op vakantie en door bijvoorbeeld een Tesla-account aan te maken kunnen EV-rijders op steeds meer plaatsen in Europa snelladen, waaronder ook bij de opengestelde Tesla Superchargers.

Sinds vorig jaar stelt Tesla op steeds meer plaatsen het netwerk van snelladers open voor niet-Tesla’s. Dat kan vakantiegangers verder op weg helpen en meer mogelijkheden bieden om op te laden in Europa. Uit het onderzoek blijkt echter dat bijna drie kwart (72,1%) van de elektrische autorijders (niet-Tesla’s) nog geen gebruik heeft gemaakt van deze extra snellaadlocaties. De voornaamste reden is dat 20% van de EV-rijders nog niet weet dat dit mogelijk is.

Accommodaties met een laadpaal belangrijk voor vakantiegangers met elektrische auto

Uit het onderzoek komt Frankrijk als populairste vakantiebestemming naar voren in 2023. Opvallend is verder dat een hotel met laadpaal onderweg (37%) voor elektrische autobezitters de meest populaire accommodatie is voor een overnachting richting de vakantiebestemming. De aanwezigheid van een laadpaal bij de accommodatie op vakantie is voor 95% van de respondenten belangrijk bij de keuze voor de vakantiebestemming.  

Tussen eind april en eind juni is door Elektrische Autovakanties onderzoek gedaan met bijna 900 respondenten. Het onderzoek is onafhankelijk en de uitkomst is uitsluitend bepaald door de antwoorden van de deelnemers aan het onderzoek.

https://elektrischeautovakanties.nl