Reis Goed
Image default
Toerisme

Een autovakantie in Frankrijk; waar moet je aan denken?

Frankrijk is en blijft een geliefde vakantiebestemming bij heel wat Belgen. Dat is niet verwonderlijk, want het land heeft allerlei prachtige locaties, lekker eten en mooi weer. Bovendien is het makkelijker bereikbaar. Daarom is het de ideale bestemming voor een autovakantie.

Voor een autoreis naar Frankrijk moet je zeker aan volgende zaken denken:

Uitrusting wagen

Wie op vakantie naar Frankrijk vertrekt, moet een aantal spullen in zijn wagen hebben, zoals:

  • Alcoholtest. Frankrijk is een van de weinige landen waar je een alcoholtest in je auto moet hebben. Dit is verplicht, zelfs voor buitenlandse bestuurders. Je kan deze kopen in apotheken, supermarkten en tankstations.
  • Fluohesje. In gevalle van panne. Het fluehesje leg je best op een makkelijk bereikbare plaats (bv. het opbergcompartiment in de deur of het handschoenkastje).
  • Gevarendriehoek. Ook in Frankrijk moet de wagen uitgerust zijn met een gevarendriehoek.

Zorg dat de auto in topconditie is. Kijk dus zeker de koelvloeistof, olie, ruitenvloeistof… na. Ook de bandendruk is belangrijk wanneer je lange afstanden aflegt. Vraag eventueel je garagist om alles na te kijken.

Tol

Op heel wat Franse autosnelwegen moet je tol betalen. Je kan aan het tolhuisje betalen met munten of een bankkaart, maar het is veel makkelijker om op voorhand je auto te registreren voor de télépéage. Dat gaat sneller, omdat er voorbehouden rijbanen zijn en het afrekenen via een speciale badge gebeurt. Sommige tolhuizen werken zelfs met een nummerplaatherkenning.

LEZ

In sommige Franse steden geldt een lage-emissie zone (zones à circulation restreinte of ZCR). Je hebt een speciaal vignet nodig om ze binnen te rijden. Je kan dit vignet op voorhand aanvragen of op de bestemming zelf kopen (maar dat is duurder). 

Reisgids

Ga je met de auto op vakantie naar Frankrijk? Dan doe je er goed aan om een reisgids mee te nemen. Die bevatten niet alleen leuke bezienswaardigheden, maar ook restaurants en overnachtingsplaatsen. Dat komt zeker van pas. Stel dat je bijvoorbeeld naar het zuiden van Frankrijk rijdt en onderweg enkele uren bent verloren door een fille. Dan kan je met een reisgids makkelijk een hotel in de buurt vinden. Reisgidsen bevatten ook noodnummers, nuttige vertalingen en nog meer handige informatie.